Linda Winkel

Categorie

Handbalans

Geplaatst op

19 oktober, 2020

Volg mij op

handbalans

Van vriesstand naar handstand

Zondag 27 september. Het is mooi weer, we gaan lekker met het gezin naar buiten. Bij de trimbaan in de Soesterduinen is een hardloopparcours door het bos, met allerlei toestellen waar je oefeningen kunt doen. Superleuk. We doen het niet in een trimtempo, maar op wandelsnelheid, want Senne zit in de buggy. Fien laat zich echter niet weerhouden door ons slakkentempo en rent van de ene oefening naar de andere.

Vol enthousiasme doe ik oefeningen die ik vroeger ook deed: bokje springen, klauteren, pakladder (hand-over-hand onderlangs via de ladder) en over een evenwichtsbalk lopen.

De volgende oefening was steunsprongen (zie foto). Je steunt met je handen op een balk en springt van de ene naar de andere kant. En toen gebeurde er iets geks. Ik bevroor, ik durfde niet. Ik wist niet wat me overkwam. Dit moet ik toch gewoon kunnen? Dus ik sprong. BAM. Ik knalde met mijn benen tegen de balk. Ik had meteen een grote bult en blauwe plek. Wat gebeurde er? Ik was bang om over de balk te springen en bang om te falen. ‘Stel dat ik het niet kan’, schoot er door mijn hoofd, ‘dan zien mijn dochters en man dit ook’. Iets wat ik vroeger moeiteloos deed zonder er over na te denken, was opeens eng en beladen.

Herken jij dit? Bang om te vallen en te falen waardoor je bevriest?

Toen dacht ik terug aan mijn handstandreis. Een reis die ging van vriesstand naar handstand, door mijn val- en faalangst te overwinnen. Top, dat is precies wat ik nodig heb!

Ik doe nu vier dingen om een volgende bevriezing te voorkomen:

  • Ik spring nu thuis op en van de zijkant van de bank. De bank is zacht en heeft veel grip. De couchsafer voorkomt bulten en blauwe plekken en voelt veiliger dan een gladde harde ronde balk. Dit is te vergelijken met het leren vallen uit de handstand door de radslag en de muur te gebruiken
  • Ik oefen zo hoog mogelijk te springen terwijl ik op de grond sta. Hierdoor vergroot ik mijn sprongkracht en mijn zelfvertrouwen zonder over iets heen te springen. Dit is vergelijkbaar met de handstandoefeningen* die ik deed zonder echt ondersteboven te staan
  • Ik oefen push-ups om mijn duwkracht te vergroten en zo makkelijker over de balk kan springen. Precies wat ik bij de handstand ook deed, net zo lang tot ik wist dat ik sterk genoeg was
  • Ik oefen alleen, zodat ik me veilig voel als het een keer niet lukt. Voordat ik de handstand aan mijn man liet zien had ik er tenslotte ook aardig wat oefenuurtjes op zitten

Wil jij ook voorkomen dat je deze winter bevriest? Leer dan samen met mij de handstand. Geef je dan nu op voor de online proefles.

*press walks en toe taps