Linda Winkel

Categorie

Handbalans

Geplaatst op

29 november, 2021

Volg mij op

handbalans

Deel 2: de meest gemaakte fouten als je de handstand leert

I

n mijn vorige blog kon je de eerste zes handstandfouten en oplossingen lezen. Nu volgen de volgende zeven.

 1. Blijven vasthouden aan de muur

RadslagDe muur is je handstandvriend voor het leven. Maar zorg dat je er niet van afhankelijk wordt. Oefen tegelijkertijd met de handstand tegen de muur ook de vrije handstand. Begin met oefeningen waarbij de kans dat je valt minimaal is, zoals de scissor switches en de radslagbeweging, waarbij je leert te vallen uit de handstand. Hierdoor krijg je steeds meer vertrouwen in jezelf en zal je valangst en onderstebovenangst afnemen.

 1. Starten vanuit een staande positie

Als je start met je handen van de grond, dus in een staande positie, maak je het jezelf onnodig moeilijk. Het is vanuit stand moeilijker om spiderhanden te maken en je handen op schouderbreedte te plaatsen. Bovendien creëer je extra momentum waardoor het moeilijker is om je balanspunt te vinden.

 1. Je vooral richten op het eindresultaat

Door je teveel te richten op het eindresultaat, de handstand, raak je snel teleurgesteld of zelfs gefrustreerd. Want elke keer dat het niet lukt, voelt het als een mislukking. Richt je op het proces en in het bijzonder op de dingen die jij kunt controleren. Dan ben jij in charge en niet iets of iemand anders. Dit voorkomt teleurstellingen. Bij het leren van de handstand ben jij in charge over de volgende onderdelen:

 • Sla geen sessie over. Show up and do the work! Oefening baart kunst, in dit geval handstandkunst. Door consistent te oefenen bereik je resultaat, ook al doe je alleen maar een warming up. Tijdens de warming up mobiliseer je je polsen en schouders, wat je zal helpen bij de handstand
 • Belastbaarheid. Autoreguleer elke sessie oftewel, richt elke sessie in op basis van je belastbaarheid. Leer te luisteren naar je lichaam zonder je lichaam geweld aan te doen.
 • Duur van de training. Zet een timer vooraf op vijf, tien of vijftien minuten en stop als de tijd voorbij is. Dat is handstandtraining voor vandaag.
 • Reflectievermogen. Reflecteer elke sessie kort. Vraag jezelf af wat je vandaag geleerd hebt. Hierdoor krijg je inzicht in alle onderdelen, ook de kleine. Wellicht merk je dat als je de druk in je handen verandert, je meer of minder balans hebt. Of dat het verschil uitmaakt hoe je voeten houdt als je in de handstand staat; strek je je tenen? Door te reflecteren neemt je lichaamsbewustzijn toe en boek je progressie.
 • Ontwikkel een groei-mindset door alle successen te vieren:

  • Als je hoger en hoger tegen de muur aan kunt klimmen tijdens de wall walk
  • Als je de handstand tegen de muur langer kunt volhouden dan de vorige keer, ook al is het maar twee seconden langer
  • Als je los kan komen van de muur
  • Als je je benen opgooit richting de muur, maar de muur niet raakt
  • Als je gecontroleerd de scissor switches kunt uitvoeren en je voeten niet hoort landen op de grond als je van been wisselt
  • Als je (ook al is het maar heel even) je balanspunt voelde in de split leg kick up

 1. Je adem inhouden als je ondersteboven staat

De handstand laat, net als alle vormen van beweging, je bloeddruk stijgen. En dat is maar goed ook, want je lichaam heeft op zo’n moment meer zuurstof nodig. De bloeddruk in je hoofd wordt tijdens een handstand wél groter dan bij andere vormen van beweging. Zorg er daarom voor dat je goed door blijft ademen zodat de druk niet te veel stijgt. Weet je niet of je je adem inhoudt? Als je hoofdpijn hebt nadat je de handstand hebt geoefend, dan is de kans groot dat je je adem inhield.

 1. Pas stoppen met oefenen als je een perfecte handstand hebt gestaan

Net zolang doorgaan totdat het lukt. Eerder stoppen? Geen denken aan! Herken je dit? Vroeger zou ik koste wat kost doorgaan tot die ene perfecte herhaling. Ik wilde bijvoorbeeld per se een halve minuut in de vrije handstand staan. Maar hoe langer ik doorging, hoe slechter het ging. Waardoor ik uiteindelijk toch maar stopte. Gefrustreerd en wel.

Wat je beter kunt doen, is vooraf bepalen hoe lang je die dag gaat oefenen. Zet een timer op vijf, tien of vijftien minuten. Als de timer gaat, stop je en reflecteer je kort wat je hebt geleerd en waar je de volgende keer op wilt focussen. Je zal merken dat je hierdoor minder bezig bent met de uitkomst en meer met het hier en nu. Wees tevreden met wat er vandaag goed ging en weet waar je de volgende keer extra aandacht aan moet besteden.

 1. De handstand oefenen na een zware workout

Voor de handstand heb je balans, coördinatie en lichaamscontrole nodig. Als je lichaam vermoeid is, wordt allemaal dit minder. Begin daarom als eerste met je handstandoefeningen.

 1. Eén keer per week heel lang oefenen

De handstand is een vaardigheid/skill. Elke vaardigheid – of skill – leer je door regelmatig te oefenen. Oefening baart tenslotte kunst. Met regelmatig bedoel ik meerdere keren per week, niet een keer per week. Korter en vaker per week ondersteboven staan heeft meer effect en zorgt voor meer resultaat dan één keer lang. Door regelmatig te trainen slijten de oefeningen beter in en leer je sneller de handstand.

De handstand leer je met vallen en opstaan. Fouten maken hoort erbij. Voor deze fouten en nog meer kan ik je behoeden. Lijkt je dit wat? Klik hier om contact met mij op te nemen.